Metafysica Op weg naar een vegetarisch leven 5 februari 2011

Studie voor hen die overwegen vegetariër te worden. Op weg naar een vegetarisch leven

De eerste stapjes...

Introductie

Het willen minderen en uiteindelijk stoppen met het eten van vlees heeft zeker in de beginfase voor je omgeving en voor jezelf wel wat consequenties. Bewuster leven ga je er zeker van en dat is goed.

Stel je gaat bijvoorbeeld eten bij iemand anders dan moet je aangeven van te voren dat je geen vlees eet. Twee vragen kun je dan verwachten:

1. Ooh waarom ?

2. Wat "mag" je dan wel ? Alsof je ziek bent...en alsof je ineens geen aardappels en groenten meer lust en allerlei vreemde vegetarische gerechten moet gaan eten. We zullen het maar niet gaan hebben over de vele vegetarische kookboeken die ik de afgelopen jaren gehad heb waarvan ik er nog nooit eentje gebruikt heb.

Hoe reageer je op punt 1 ? Welnu, er kunnen vele redenen zijn waarom je vegetarier bent of wordt, die redenen zijn zeker niet voor iedereen gelijk. Voor sommige mensen zijn het ethische redenen en voor andere zitten er nog geloofsredenen aan gekoppeld.

In het begin voelde ik me verplicht om helemaal uit te gaan leggen waarom ik vegaterier ben geworden. Dat hoeft dus niet. Meestal nemen ze ook wel genoegen met een kort antwoord. Als je gewoon zegt dat je het zielig vind voor de dieren dan is het goed. Je hoeft niet gelijk te gaan spreken over een geestelijke essentie die in een dier zit of over het paradijs waar Adam en Eva met de dieren leefden in harmonie of dat ieder leven je heilig is of weet ik veel wat allemaal bij te halen ook al kunnen daar je diepere redenen om geen vlees meer te eten mee verband houden. De meeste mensen zullen dat al snel veel te zweverig vinden en over dierenleed en dierenrechten kun je altijd praten.

Hoe en wat je antwoord op punt 2 is bespreken we zometeen als we het over vleesvervangers gaan hebben.

Hoe wordt je vegetarier ?

Hoe wordt je nu vegetarier ? Ga je eerst minderen met vlees of stop je in een keer van de een op de andere dag met het eten van vlees ? En ben je er dan als je gestopt bent met het eten van vlees ? Nee, want er zijn vele producten waar dierlijk materiaal in verwerkt zit. Daarover straks meer. Je eerste stap kan dan dus zijn om te stoppen met alleen het eten van vlees en dan de rest. Ook kan minderen. Het is dus heel persoonlijk. Je kan het vergelijken met stoppen met roken. Ook dit verschilt per persoon. De een stopt van de een op de andere dag, de ander gaat eerst light roken of met filter. Ja, ook dat mag hier best ter sprake komen.

Er zijn nog meer vergelijkingen met het stoppen met roken. Ik hoor mensen vaak zeggen in mijn omgeving "oh wat had ik trek in een lekker stukje vlees, ik had niks meer in huis dus ik ben het snel gaan halen". Toen ik vegetarier werd heb ik dat van de een op de andere dag gedaan. Ik had ook geen last van afkickverschijnselen of het verlangen naar vlees. Maar zoals ik hierboven al aangaf dit kan sterk verschillen per persoon. Vlees is meer dan vlees alleen. Er zit geestelijk ook wat achter. Dit bij elkaar kan tot een zekere afhankelijkheid van vlees hebben geleid in de loop der jaren. Het geeft je iets. Als je daar echt last van hebt dan kun je dus in zekere zin spreken van het afkicken van vlees wat gepaard kan gaan met het verlangen naar vlees nadat je gestopt bent. Goede vleesvervangers zijn dan ook op z'n plaats en iemand hebben die je steunt en waarmee je er over kan praten kan ook zeker helpen.

Vleesvervangers

Er zijn behoorlijk wat alternatieven voor vlees tegenwoordig in de vorm van vleesvervangers. Ze zijn alleen niet altijd overal verkrijgbaar. Je moet per supermarkt kijken wat ze in de schappen hebben liggen. De meeste supermarkten hebben een aardig assortiment zoals vega-burgers, vega-groente-burgers, vega-balletjes en vega-worstjes van Vivera. Sommige andere merken smaken naar kaugom dus niet alle vleesvervangers zijn even lekker. Het aanbod verschilt dus. En het heeft ook met smaak te maken waar je de voorkeur aan geeft.

Stoppen met vlees eten alleen niet genoeg

Als je dacht dat je vergaterier bent als je gestopt bent met het eten van vlees dan hebt je het helaas mis. Er zijn verschrikkelijk veel producten waar dierlijke bestandsdelen in verwerkt zijn, het lijkt wel hekserij. Zo is er bijvoorbeeld gelatine wat in heel veel snoep zit wat van vermalen botten komt een "rest product" dus van de slachting en zo worden meer restproducten verwerkt om via een achterdeur weer in het voedsel en op je bord terecht te komen. Ook zijn er al de E-nummers. Kijk maar is goed naar de ingredienten van een willekeurig product. Een aantal daarvan kunnen dierlijk zijn. Natuurlijk is er ook de huid van een dier. Ik koop geen leren schoenen meer. Om te zien of schoenen van leer zijn moet je naar het symbooltje kijken wat in de schoen zit; in iedere schoen in de winkel behoort een stikkertje te zitten met daarop symbooltjes die aangeven welke materialen verwerkt zijn in de schoen. Het leer symbooltje is een soort ribbelig symbooltje. Soms wordt het ons makkelijk gemaakt omdat winkels er trots op zijn als hun producten van leer zijn en dit er in het foldertje alvast bijzetten.
Geslachte dieren en alles wat daarvan gemaakt wordt noemt men grondstoffen wat natuurlijk voor de echte vegetarier walchelijk is om iemand zo te horen praten over dieren. Je bent dus pas echt vegetarier in ieder geval als je niets eet waarvoor een dier gedood is. Meer over E-nummers, gelatine en dierlijke producten eventueel in een volgende studie. Maak er voor nu alvast een gewoonte van om bij ieder product te kijken op de verpakking wat de ingredienten zijn.

Vegetarier of veganist ?

Nog een stapje verder is als je veganist wordt. Je neemt dan niks meer tot je waar melkproducten in zitten en ik dacht zelfs ook eieren. De redernatie is als volgt: de melk is in principe voor het kalfje gemaakt en niet voor de mens. Dit is wel weer een stuk moelijker want melk zit in nog weer zoveel meer dingen als je je vrijgewaard hebt van E-nummers en gelatine e.d. Dit is ook alleen maar mogelijk als je goed voorgelicht bent over de alternatieven. Je moet dan echt gaan leren welk voedsel is er allemaal en wat zijn echte natuurproducten. Er zal vast ook al wel het een en ander over geschreven zijn en te vinden zijn op het internet.

Websites

Ik tikte vleesvervangers in in google en daar kwamen een hoop resultaten. Ook voor de woorden vegetarier+veganist vond ik informatieve websites. Genoeg informatie beschikbaaar dus. Hier zijn enkele links:

Nederlands:

Vegetarisme volgens Wikipedia
De bekende internet encyclopedie aan het woord ter introductie over Vegatarisme.

Veganisme volgens Wikipedie
De bekende internet encyclopedie aan het woord ter introductie over Veganisme.

Nederlandse Vegetariërsbond
Beschrijving van de website: "De NVB is dé autoriteit in Nederland op het gebied van vegetarisme. Wij zijn de enige Nederlandse consumentenorganisatie van en voor vegetariërs en we zijn daarmee voorvechters voor dier, mens en milieu. Wij behartigen de belangen van die honderdduizenden mensen die geen vlees willen eten omdat zij respect voor dieren, het milieu, mensen en zichzelf hebben. Vegetarisch eten betekent dat je kiest voor..lees verder op de website..

Animal Freedom
Nederlandse site over dierenrechten en vooral ook over dierenleed en misstanden maar ook over veganisme, vegetarisme enz. Informatieve site met honderden artikelen ook via deze link.

Engels:

Een interessant boekje is "Vegetarianism and Occultism: On the Effects of Meat Eating and Slaughter of Animals" Door: C.W. Leadbeater
Beschrijving: "How does occultism regard vegetarianism? It regards it very favorably, and that for many reasons. These reasons may be divided into two classes: those which are ordinary and physical, and those which are occult or hidden. Let us see in detail why a vegetarian diet is emphatically the purest and the best.". Kortom, wat gaat er geestelijk schuil achter vlees. Om nog maar niet te spreken over reincarnatie !
Download links:

Boekje in pdf downloaden  | Groter pdf waar het als onderdeel in verwerkt is: (Some Glimpses of Occultism) | Als audio beluisteren (zeer monotone stem) | Online lezen

Vegetarianism according Wikipedia

Veganism according Wikipedia

Religion and Vegetarianism
Deep studies on vegetarianism form the International Vegetarian U n i o n (IVU). inclusief studies vanuit het Boeddhisme !!!

Vegetarian and vegan info
Much interesting reading on animal cruelty but also for example about vegetariam and "Are Your Asian-Made Vegan Shoes Truly Vegan?" that talks about human cruelty when making vegan shoes. Yes, lots to tink about when becoming a vegetarian.

Ten slotte

Voor wie vegetarier wilt worden: als iets niet in een keer lukt verdeel het dan in kleinere stapjes, maak er een stappenplan van desnoods over een bepaalde tijdsperiode. Ben je het al, schroom dan niet om je ervaringen te delen en eventuele interessante websites door te geven.

Vriendelijke Groet,

Hall | Project Stargate