Technologie Biologische Ruimteschepen 11 juli 2009
 

Introductie

Ruimteschepen die leven - bestaan ze ? Jazeker, ze heten Biologische Ruimteschepen (in het Engels bioships of living spaceships). Soms kom je ze tegen in bepaalde films en series. Uiterst facinerend. Vaak leeft het schip in die zin dat het echt een organisme is waarmee een telepatische band verkregen kan worden om het te besturen. Ze hebben ook wapens, ze kunnen regenereren (zelfreparatie) bij beschadiging (of moeten we dit verwonding noemen) en sommige kunnen zelfs kinderen krijgen. In de serie Babylon 5 komen we deze schepen vaak tegen, soms in Star Trek, verder in Stargate Atlantis en ook in de serie Farscape genaamd Moya.

Soorten Biologische Ruimteschepen

Biologische ruimteschepen hebben vaak een organisch uiterlijk. Vaak hebben ze meer rondingen dan niet-biologische ruimteschepen. Ook binnenin het schip keren deze rondingen terug. Sommige schepen lijken op een plantachtige technologie gebasseerd te zijn en andere op een dierlijke, vleesachtige technologie. Het laatste zien we in de serie Battle Star Galactica. Wanneer Starbuck een van de Cylon schepen buitmaakt komt ze tot de ontdekking dat het interieur geheel vleselijk organisch is en zeer smerig ! De buitenkant van het schip was wel van een metaal. Dit was dus een combinatie van biologisch en kunstmatig. Ook de schepen van The Wraith in de serie Stargate Atlantis zijn biologisch vleselijk van binnen.

Sommige biologische ruimteschepen kunnen beschouwd worden als intelligent en zelfbewust en anderen als slechts organisch.

Nawoord

Je kunt biologische ruimteschepen zien als een voortzetting van het idee van de cyborg, een combinatie van mens en machine. De bio-technologie die daaruit voortkomt is het gebruik van biologische onderdelen/componenten in computers dus bijvoorbeld biologische ships en andere ingewikkelde onderdelen die samenwerken met de technische/normale onderdelen. De kennis die daaruit voorkomt (in de toekomst) wordt verder gebruikt om meer biologisch werkende onderdelen te maken tot er uiteindelijk genoeg kennis is om een biologisch ruimteschip te maken. Natuurlijk is dit maar een theorie en kan het pad van de ontwikkeling van een bioship ook een hele andere weg bewandelen.

Links

Algemeen
http://en.wikipedia.org/wiki/Bioship
http://memory-beta.wikia.com/wiki/Species_8472_battleship
http://memory-alpha.org/en/wiki/Species_8472_bioship

Afbeeldingen van Bioschepen
http://images.google.nl/images?hl=nl&source=hp&q=bioships

~ Project Stargate ~